t m
Copyright © 2018 Home - Hostgator Reviews - Biking-Neigbours Exloo

Er is reden genoeg om een helm te dragen: een helm voorkomt namelijk ernstig hoofdletsel bij een val van je fiets. En dat komt vaker voor dan je denkt. Tegenwoordig zijn er goede en comfortabele fietshelmen op de markt. Er zijn zelfs helmen die helemaal op maat gemaakt kunnen worden zodat ze optimaal zitten en bescherming geven.

Het dragen van een helm tijdens het rijden van wedstrijden en toertochten wordt vaak door de organisatie verplicht gesteld. Maar draag ook een helm als je recreatief rijdt én tijdens trainingsritten. Als je in een groep fietst, en ook als je alleen rijdt.

Veel wielrenners en mountainbikers geven aan dat ze tijdens een trainingsrit en als ze alleen fietsen, vaak geen helm dragen. Ongevalcijfers laten zien dat maar liefst 92% van de hersenbeschadigingen door een val met de fiets juist is ontstaan tijdens een trainingsrit en slechts 8% tijdens wedstrijden. Bijvoorbeeld door gaten in de weg, een overstekende hond en openslaande autodeuren. Situaties die iedereen wel eens tegenkomt. Reden genoeg om de helm niet alleen tijdens wedstrijden maar ook tijdens het recreatief fietsen en het trainen op te zetten!

3D animatie hoofdletsel
Wil je weten wat er gebeurt als je op je hoofd valt zonder helm? Bekijk dan deze 3D animatie:

 

Tips:

  1. Prof of niet, iedereen draagt een helm! Je hoofd is het kwetsbaarste deel van je lichaam.
  2. Houd je aan de verkeersregels. Je rijdt pas een wedstrijd als je rijdt op een afgesloten parcours met start en finish, onder leiding van juryleden. De drukte in het verkeer in Nederland laat het niet toe om een 'koers' te rijden tussen alle andere weggebruikers. Hetzelfde geldt voor het rijden in een waaier, ga hierbij nooit over je eigen weghelft. Natuurlijk kun je in een groep wel eens een sprintje trekken, maar schat goed in of dit niet leidt tot gevaarlijke situaties of ergernis van andere weggebruikers. Een goede tip is ook de bel op je fiets. Je kunt medeweggebruikers hiermee waarschuwen.