200 km tocht

21 september 2020
Zondagmorgen 13 september om 8 uur verzamelden 10 heren en 1 vrouw zich voor onze jaarlijkse fietstocht. Twee leden hadden 2 mooie routes inclusief koffie- en lunchstop gemaakt. Normaal vindt deze tocht plaats in mei of juni, maar Corona besliste anders dit jaar….Naast de 200 (werd uiteindelijk 206) was er ook een 120 km route. De route ging vanaf de verzamelplaats in Exloo naar het Lauwersmeergebied en via de Friese kant weer terug.

Voor septemberbegrippen hadden we lekker weer, in de ochtend nog wat bewolkt en een waterig zonnetje. Na de middag veranderde het waterig zonnetje allengs in een warm en aangenaam zonnetje. De armstukken konden definitief af. De wind was vandaag niet onze grootste vriend, al hadden we daar de eerste 100 km niet veel last van. Na de lunch werd dat een ander verhaal. Zuidwest 3 zou onze conditie nog aardig op de proef stellen.

De eerste 60 km gingen in een lekker gangetje en er werd prima doorgedraaid. Gieten, Annen en Zuidlaren vlogen voorbij. Via Eelde en Roderwolde gingen we onder Groningen door. Bij Paviljoen Pool aan het Leekstermeer hadden we onze koffiestop (met appelgebak natuurlijk). Dit was tevens het keerpunt voor de 2 deelnemers van de 120 km tocht. Via Zuidhorn, Niehove, Houwerzijl en Zoutkamp reden we geleidelijk aan het Lauwersmeergebied binnen. Daar werd de wind toch duidelijk voelbaar. Maar de schoonheid van dit prachtige natuurgebied maakte een hoop goed. Na Lauwersoog en Anjum reden we door naar onze lunchplaats in Oostmahorn. Via Lutjegast, Nuis en Zevenhuizen (Groningen) fietsten we Drenthe weer binnen en werden we wat minder geplaagd door de wind. Onderweg nog even een korte plaspauze (toch altijd een goed excuus voor een tussenstop). In Zeijen stonden de picknicktafels uitnodigend op ons te wachten voor de laatste stop. De spieren werden langzamerhand strammer. Her en der begonnen ze toch wat te piepen en te kraken. Niemand verzaakte echter en iedereen deed zijn/haar kopwerk. Even voor 17.30 waren we tevreden weer terug in Exloo.

 

Terug naar het nieuws overzicht