Ga naar de inhoud

Hoe Biking Neighbours Exloo ontstaan is.

Ongeveer 25 jaar geleden werden er in Exloo veel nieuwe huizen gebouwd, de Noorderes werd in een rap tempo volgebouwd. Ook ik kwam op die manier in Exloo terecht, eenmaal geïnstalleerd en tuintje voor elkaar krijg je meer vrije tijd. Tijdens een wandeling met mijn vrouw werd ik bijna omver gereden door een buurman op een moutainbike. We raakten aan de praat en binnen de kortste keren had ik ook een mountainbike op de kop getikt. Samen reden we door de bossen rond Exloo. Al snel bleek dat er meer buren waren die wel mee wilden rijden.
Zondagmorgen 9 uur, op de hoek van de Cypreslaan werd het vaste tijdstip en vertrekplaats en in de zomermaanden werd er ook op woensdagavond gefietst. In de eerste jaren bleef het bij de buurmannen Alko, Jan, Meini, Jans, Evert, Henk en Jaap. Allen mannen van de Noorderes. Met onze betonnen fietsen, vaak 2e of 3e hands, uitgerust met alu tandwielen (die na de eerste de beste moddertocht totaal versleten waren), cantileverremmetje en semi terreinbanden reden we onze eerste toertochten. Vrouw en kinderen mee, want dat was ja wat, een toertocht. In Coevorden aangekomen keken we onze ogen uit, mannen in snelle pakken en wij in onze veredelde campingsmoking. Wisten wij veel.. Zo leerden we snel bij en Coevorden heeft altijd een speciaal plekje bij ons gehouden.

 

Naarmate wij meer toertochten gingen fietsen dachten wij: “Dat kunnen wij ook wel organiseren”. Bij de NTFU geïnformeerd hoe e.e.a. in z’n werk gaat en ruim een jaar later waren wij zo ver. We hebben toen bewust voor een stichting gekozen i.p.v. een vereniging, we waren maar met z’n zevenen. We hebben allemaal €100,- ingebracht en vooruit met de geit. Toen moest er nog een naam voor het geheel verzonnen worden. Na veel haspelen en hutselen werd het de fietsende buren uit Exloo, maar ja dat bekt niet zo. En zo werd ‘Biking Neighbours Exloo’ geboren.

 

Onze insteek? Een toertocht die goed uitgezet is, waar reuring bij start en finish is, waarbij de deelnemers goed verzorgd worden en men na afloop een presentje meekrijgt. Zo hebben we al eens met sloopauto’s een parcours gebouwd voor Patrick Smits, toenmalig Nederlands kampioen trial rijden, na de toertocht gaf hij enkele demonstraties. Ook hebben we de dames van Red Bull al eens op bezoek gehad met hun befaamde mini, toen hadden we 1200 blikjes red bull ergens in een koeling gestopt. En niet te vergeten de pastamaaltijd (verzorgd door de Oringer marke) was een toppertje. Een tweedaagse hebben we ook eens gehouden, naar ons grote voorbeeld mh2d, maar gezien de grote inspanningen is dat bij één keer gebleven.
Avonden hebben we bij elkaar gezeten om de adresstickers op de direct mail te plakken, rondjes rond de tafel gelopen om de sponsortassen voor de deelnemers te vullen met catalogi van fietsmerken, accessoires, automerken, sportvoeding en wat al niet meer. Wederkerend ritueel was het uitzoeken van het presentje, flesje olie, teflonspray, bidon, portemonnee, muts, of een telefoonzakje. De portemonneetjes weren in een oplage van 2400 stuks ingekocht en hebben we nog jaren mee lopen leuren. Alko reed wel even langs de bidon leverancier om ze mee te nemen, maar ja hoe krijg je 800 bidons in een Renault Laguna? Juist ja, “los”. En in Exloo laat je ze er weer uitrollen, zet je het ventiel in het dopje en dat doe je dan op de bidon. Onder het genot van een biertje of twee gaat het steeds soepeler.
Los van het feit dat aan het eind van onze vergaderingen de plannen steeds wilder werden hadden we destijds in onze hoofdsponsor Tieks ook iemand gevonden die niet voor ons onderdeed en via zijn contacten veel gedaan kon krijgen (Patrick Smits en later Bas de Bever). Tijdens de tocht pakte hij uit met een grote tent met daarin een show en uiteraard had hij dan leuke aanbiedingen, want de kachel moet wel branden. Zoiets kwam je toen niet tegen op een toertocht, maar het was al snel ingeburgerd en door onze direct mail werden de aanbiedingen al van tevoren onder de aandacht gebracht. Ziehier de handelsgeest van Tieks.
 

Anno 2018 is BNE een fietsvereniging met ruim 100 leden. Inmiddels is er een grote groep die op de weg rijd. We organiseren als vereniging jaarlijks een aantal evenementen voor de leden. ATBeetje vals plat is elk jaar weer een succes voor de mountainbikers en die blijven we ook zeker organiseren.

Ook lid worden?